دسترسی سریع

گفتار درمانی

لوله پگ (PEG) برای معده چیست؟

4 دقیقه

1401-10-12

شاید برای شما هم سوال باشد لوله پگ معده برای چیست؟ انواع لوله پگ معده چیست؟ یا تغذیه از طریق گاستروستومی چگونه صورت می‌گیرد؟ زمان تعویض پگ معده چه زمانی است؟ این‌ها سوالاتی هستند که برای بیماران دارای لوله پگ معده مطرح هستند و پاسخ به این سوالات برای این بیماران و خانواده‌هایشان بسیار مفید بوده و از دغدغه‌هایی که در مورد لوله پگ معده دارند را کم می‌کند. در این مقاله سعی داریم در مورد لوله پگ معده صحبت کنیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
author

سیما اعتباری | 15:16:13

|

اشتراک گذاری:

what-is-PEG-tube-for--stomach

لوله پگ معده برای چیست؟

 

لوله پگ معده برای چیست


لوله پگ معده یک لوله نازک است که طی یک عمل جراحی بر روی معده نصب می‌شود. لوله پگ معده جنسی سیلیکونی دارد و توسط پزشک متخصص در بیمارستان روی معده بیمار کار گذاشته می‌شود. در واقع لوله پگ معده از یک طرف به داخل معده متصل است و از طرف دیگر از طریق یک لوله به بیرون بدن بیمار راه دارد.
برای نصب لوله پگ معده ابتدا بیمار را بیهوش کرده و قسمتی از معده بیمار را سوراخ می‌کنند. پس از فیکس شدن لوله پگ معده، بیمار آمادگی تغذیه از طریق لوله پگ معده را دارد.


دلایل کارگزاری لوله پگ معده چیست؟


به طور کلی آن دسته از بیمارانی که توانایی غذا خوردن از راه دهان را ندارند کاندید دریافت لوله پگ معده هستند. البته گاهی ممکن است بیمار قبل از دریافت لوله پگ معده مدتی از طریق لوله NGT نیز تغذیه شود .لوله NGT یک لوله سیلیکونی بسیار نازک است که وارد بینی بیمار می‌شود و پس از عبور از حلق و مری بیمار وارد معده وی می‌شود. نصب لوله NGT نیاز به بیهوشی و عمل جراحی ندارد.
هردو لوله یعنی لوله پگ معده و لوله NGT، جز لوله‌های تغذیه‌ای بیماران دارای اختلال بلع محسوب می‌شوند و از آسپیراسیون و ورود مواد غذایی به داخل ریه بیمار جلوگیری می‌کنند.
 لوله پگ معده نسبت به لوله NGT عمر طولانی‌تری دارد. همچنین عوارضی همچون عفونت و ریفلاکس معده در لوله پگ معده نسبت به لوله NGT کم‌تر به چشم می‌خورد.


برای چه بیمارانی لوله پگ معده نصب می‌شود؟


بیمار دچار سکته مغزی یا ضربه مغزی که ماه‌هاست در کما یا ICU به سر می‌برد و توانایی غذا خوردن از راه دهان را ندارد ممکن است لوله پگ معده را دریافت کند.
همچنین بیمارانی که در مراحل پایانی آلزایمر، پارکینسون، ALS, MS به سر می‌برند ممکن است به دلیل اختلال بلع شدید و آسپیراسیون نیاز به دریافت لوله پگ معده داشته باشند.
گاهی کهنسالی یا زوال عقل که سطح هوشیاری بیمار را به شدت کاهش می‌دهد و باعث تحلیل رفتن عضلات بلع بیمار می‌شود منجر به نصب لوله پگ معده می‌شود.
در مواردی در کودکان نیز نیاز به نصب لوله پگ معده  می‌باشد. به عنوان مثال در کودکان فلج مغزی شدید یا در آسیب‌های شدید مغزی ممکن است تغذیه از طریق گاستروستومی صورت بگیرد و لوله پگ معده کار گذاشته شود.
همان‌طور که پیداست لوله پگ معده دلایل نصب فراوانی دارد و در انواع بیماری‌ها و در سنین مختلف ممکن است لوله پگ معده را ببینیم. این امر به تغذیه بی‌خطر این بیماران کمک زیادی می‌کند و این بیماران می‌توانند مواد غذایی روزانه‌شان را از طریق لوله پگ معده به شکل مستقیم دریافت کنند بدون اینکه آسپیراسیون یا پنومونی آن‌ها را تهدید کند.


چه نکاتی را حین تغذیه با لوله پگ معده رعایت کنیم؟

 

نکات تغذیه با لوله پگ معده


لوله پگ معده این امکان را فراهم کرده که مواد غذایی به طور مستقیم وارد معده شوند و بیمار نیازی به جویدن و بلعیدن مواد غذایی نداشته باشد.
مهم‌ترین نکته در تغذیه با لوله پگ معده ،بافت مواد غذایی است که باید مناسب باشد. چون غذا توسط بیمار جویده نمی‌شود باید از مواد میکس شده با غلظت نیمه جامد برای تغذیه با لوله پگ معده استفاده کرد.
حین تغذیه با لوله پگ شما می‌توانید هر نوع ماده غذایی را میکس کرده و توسط سرنگ گاواژ وارد معده بیمار کنید.
قبل از تغذیه با لوله پگ معده دستان خود را بشویید و همچنین لوله پگ معده را ضدعفونی کنید.
مواد غذایی را به یک باره و با سرعت زیاد وارد لوله پگ معده معده نکنید.
برای جلوگیری از ورود هوا به لوله پگ معده سرپوش آن را باز نگذارید و بعد از هربار تغذیه از طریق لوله پگ معده ،به منظور پاک شدن مواد غذایی از لوله پگ معده، یک لیوان آب وارد لوله پگ معده کنید.
حتما بیمار را در حالت نشسته تغذیه کنید نه در حالت خوابیده. چرا که حالت خوابیده احتمال برگشت مواد غذایی به مری و حلق بیمار را افزایش داده و باعث ریفلاکس  معده می‌شود.
نوع مواد غذایی ، تعداد دفعات تغذیه، زمان تغذیه با لوله پگ معده توسط متخصص تغذیه مشخص می‌شود و با توجه به نیازهای تغذیه‌ای هر بیمار متفاوت است.


بهترین زمان تعویض پگ معده چه زمانی است؟


پگ معده یک لوله دائمی است که در صورت عدم عفونت و عدم نشتی می‌تواند بصورت همیشگی برای بیمار باقی بماند و نیازی به تعویض ندارد.
اما برداشتن  لوله پگ معده منوط به بهبود عملکرد بلع بیمار است که توسط پزشک و بلع درمانگر مشخص می‌شود.
ارزیابی‌‌های تخصصی مشخص می‌کنند آیا بیمار آمادگی خوردن غذا از راه دهان را دارد یا خیر. تست‌های تخصصی در این زمینه شامل ویدئوفلوروسکوپی یا آندوسکوپی بلع است که توانایی تغذیه بیمار را به روشنی به تصویر می‌کشد و به درمانگران برای اخد تصمیم مناسب در این زمینه کمک می‌کند.


نتیجه‌گیری


بیماران دارای اختلال بلع برای ادامه حیات خود و دریافت کالری روزانه نیاز به روش‌های غیردهانی تغذیه ‌ای دارند که یکی از این روش‌ها تغذیه از طریق گاستروستومی است. در این مقاله به کلیات لوله پگ معده اشاره شد و نکات مهم در استفاده صحیح از این ابزار یادآوری شد. بلع درمانگران گروه iranmedslp می‌توانند مشاوره‌های تخصصی‌تر در این زمینه را به صورت آنلاین یا حضوری برای شما فراهم کنند.در صورت نیاز به راهنمایی های بیشتر و کسب اطلاعات در زمینه بلع درمانی و نحوه تغذیه با  لوله پگ معده با ما در تعامل باشید.

ارسال نظرات کاربر:

شما می‌توانید سوالات یا نظرات خود را در مورد مقاله، در فرم زیر ثبت نمایید.

2024 تمامی حقوق برای سایت ایران مد اس ال پی محفوظ است.